Exostosen van de kaak
Pagina afdrukken Tell a friend

Inleiding
Oorzaken
Verschijnselen
Diagnose
Behandeling
Complicaties
Meer informatie

Kaakexostosen zijn woekeringen van botweefsel aan het buitenoppervlak van de boven- of onderkaak, gewoonlijk achter in de mond. Dergelijke vorming van extra botweefsel (exostosen) komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en het risico erop neemt toe naarmate iemand ouder wordt. Tori (ronde zwellingen) in de boven- en onderkaak worden ook beschouwd als een soort exostosen.

top

Exostosen zijn meestal erfelijk, maar woekering van botweefsel kan ook het gevolg zijn van plaatselijk letsel of irritatie. Meestal gaat het om een combinatie van beide.

top

De persoon in kwestie kan zich bewust zijn van een oneffenheid in de boven- of onderkaak en er ook last van hebben bij het praten of eten. Gewoonlijk groeit zo’n oneffenheid langzaam, zonder pijn te veroorzaken. Na verloop van tijd wordt een bobbel zichtbaar, vaker in de boven- dan in de onderkaak. Er kunnen zich meerdere exostosen bij één persoon ontwikkelen.

top

Gewoonlijk veroorzaken exostosen geen verschijnselen. Aan de hand van röntgenfoto’s kan de aanwezigheid van een of meer kaakexostosen worden vastgesteld.

top

Heel kleine exostosen, die het eten of praten niet bemoeilijken, worden niet behandeld. Worden exostosen groot en veroorzaken ze problemen bij het praten en eten, dan worden ze operatief verwijderd.

top

Exostosen die niet zijn verwijderd, kunnen het aanbrengen van een gebitsprothese in de weg staan. In bepaalde gevallen kunnen exostosen echter juist worden gebruikt om een prothese op zijn plaats te helpen houden.

top

Claude, S.L. (1984), ‘Surgical aspects of oral tumours’, in: Textbook of Oral and Maxillofacial Surgery, ed Kruger. G.O, 6th edn, C.V. Mosby Company, Missouri.

Jainkittivong, A. Langlais, R.P., (2000), 'Buccal and palatal exostoses: prevalence and concurrence with tori', Oral Surgery Oral Medicine Oral Pathology Oral Radiology Endodontics, Vol. 90, no.1, July, pp. 48-53, Available: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10884635?dopt=Abstract.

Shafer, W.G., Hine, M.K. and Levy, B.M. (1993), A Textbook of Oral Pathology, 4th edn, W.B. Saunders Company, Philadelphia.

top

Bron: Medicinfo Copyright: Medicinfo Datum: 16/03/2010 Disclaimer Medicinfo
geavanceerd zoeken

Zoeken

Ik wil zoeken naar: