Goedaardige gezwellen in de nier
Pagina afdrukken

Inleiding
Oorzaken
Verschijnselen
Diagnose
Behandeling
Prognose
Meer informatie

Goedaardige gezwellen (neoplasma’s) in de nier zijn heel zeldzaam in vergelijking met kwaadaardige gezwellen (nierkanker). Tot de goedaardige gezwellen die in de nieren kunnen ontstaan, behoren adenomen en angiomyolipomen (hamartomen).

top

Een adenoom is een gezwel dat zich ontwikkelt uit klierweefsel. Een angiomyolipoom is een goedaardige tumor bestaande uit vetweefsel, spierweefsel en bloedvaten.

top

Bij de meeste mensen veroorzaken goedaardige gezwellen geen symptomen. Een angioom kan leiden tot hematurie (bloed in de urine).

top

De diagnose van een neoplasma wordt gesteld aan de hand van echografie en computertomografie (CT) van de buik.

top

Bij goedaardige gezwellen is het steeds een afweging of er wel of niet moet worden geopereerd. Indien het gezwel het goede functioneren van het urogenitale systeem zal belemmeren of anderszins klachten geeft, kan tot operatie worden besloten. Redenen om van de ingreep af te zien zijn onder andere hoge leeftijd en bijkomende ziekten. Ook bij jonge kinderen zijn artsen vaak terughoudend in het opereren van een goedaardig gezwel in de nieren.

top

Angiomyolipomen kunnen leiden tot bloedingen die soms zo ernstig zijn dat het verwijderen van de nier de enige mogelijkheid is om de bloeding(en) te stoppen.

top

Vereniging van Nierpatiënten Hollands Noorden
www.hollandsnoorden.com

Fowler, C. (2000), The kidneys and ureters, in: Russell, R.C.G., Williams, N.S. & Bulstrode, C.J.K. (eds), Bailey & Love’s short practice of surgery, 23rd ed, Arnold, London.

top

Bron: SJRI Copyright: Medicinfo Datum: 04/03/2010 Disclaimer Medicinfo
geavanceerd zoeken

Zoeken

Ik wil zoeken naar: